Vranov nad Topľou bude mať digitálne kino

20.06.2013 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 20. júna (TASR) - Kino Mladosť vo Vranove nad Topľou bude takmer po 10-mesačnej odstávke opätovne premietať. Tento raz to budú filmové tituly ale aj priame prenosy či rôzne druhy projekcií v digitálnej kvalite.
Projekt digitálnej kinosály vo Vranove nad Topľou sa vzhľadom na nedostatok voľných prostriedkov v pokladnici mesta pripravoval dva roky. "Zavŕšením procesu digitalizácie sme v našom zmodernizovanom dome kultúry vytvorili kino, ktoré spĺňa prísne kritéria svetového DCI štandardu. Inými slovami, naše kino sa týmto krokom zaradilo medzi kiná s parametrami projekcie, ktoré sú nám známe napríklad z multikín v obchodných centrách," informoval riaditeľ Mestského domu kultúry vo Vranove nad Topľou Alfonz Kobielsky.
Ako ďalej uviedol, prechod kinosál na digitálnu technológiu si vynútili v uplynulom období distribútorské spoločnosti na základe toho, že ukončili výrobu filmových kópií na celuloidových pásoch. Tie nahradil digitálny spôsob šírenia a reprodukcie jednotlivých titulov. Vranovské kino Mladosť vzhľadom na chýbajúce premietacie zariadenia v jeseni minulého roka prestalo premietať.
Po niekoľkomesačnej prestávke sa však Mladosť 27. júna tohto roka opätovne sprístupní verejnosti. Po novom sa v ňom ale prostredníctvom najmodernejšej projekčnej technológie obsahujúcej 7.1. kanálový priestorový zvuk vrátane 3D projekcie, nebudú premietať iba filmy. "Z nášho kina sme vytvorili multimediálnu sálu, ktorá umožní nielen filmovú projekciu, ale aj sledovanie športových a kultúrnych prenosov či usporadúvanie konferencií s možnosťou projekcie na plátno v rozmere 4 x 10 metrov. Špičková projekčná technika sa bude môcť využívať aj na realizáciu pútavej edukačnej činnosti pre školy v čase vyučovania," vysvetlil Kobielsky.
Na digitalizáciu vranovského kina získal Mestský dom kultúry dotáciu v hodnote 32.500 eur z Audiovizuálneho fondu SR, ktorý spadá pod ministerstvo kultúry. Zvyšných približne 100.000 eur prispelo na projekt zo svojho rozpočtu mesto. Spomínané financie si zaobstarala samospráva z úverových zdrojov.
Ceny vstupeniek v kine Mladosť budú po spustení prevádzky rozdielne. Za filmové predstavenie vo formáte 2D zaplatia diváci tri až štyri eurá, za filmy v 3D - päť až šesť eur. "Aj z dôvodu cenového rozdielu vstupenky budeme v našom kine uvádzať tie isté filmy v obidvoch formátoch, aby si mal divák možnosť vybrať. Hrací plán budeme prispôsobovať dopytu," uzavrel Kobielsky.
 

Vyberte región